divendres, 10 de juliol del 2009

Actuació de salvament de les abelles de Mediona



L’eficient actuació dels Bombers de la Generalitat de Catalunya va resoldre el passat dijous dia 2 de juliol un greu problema que el Castell de Mediona arrossegava des de feia més d’un any, quan un eixam d’abelles va decidir instal•lar-se a la façana de l’antiga rectoria, just damunt de la porta del celler i sobre el pati que dona pas a l’església.
Un equip de voluntaris del Parc de Sant Climent de Llobregat, format per tres professionals i equipat amb el material més modern per realitzar aquestes tasques, va recollir la majoria dels insectes dins d’una caixa especialment equipada per endur-se’ls sans i estalvis. Posteriorment, les abelles serien entregades a un apicultor per reubicar-les a un lloc adient on, a més a més de no causar molèsties, poguessin tenir una funció productiva.

Aquest va ser el darrer pas del camí recorregut pel Castell de Mediona a fi i efecte de resoldre aquest assumpte de la forma més correcte després de consultar amb els agents forestals del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, els quals van indicar que les abelles eren una espècie protegida i que, per aquest motiu, la retirada de l’eixam havia de fer-se sense perjudicar els insectes.


Donades les dificultats d’accés al punt de la façana escollit per l’eixam i la possibilitat de que aquest s’hagués estès molt aprofitant els forats interiors del arrebossat del mur, qüestió que complicaria la recollida de totes les abelles i la retirada de la reina, diferents apicultors refusaren fer-se’n càrrec d’aquesta tasca. Després d’algunes gestions infructuoses i de resistir durant molt de temps els consells de resoldre el problema amb insecticida, finalment varem contactar amb els bombers de la Generalitat.

En aquest cas la seva resposta va ser totalment positiva i l’actuació, pràcticament immediata. Després de desplaçar-se al Castell per veure sobre el terreny la feina a realitzar varen demanar la instal•lació d’una bastida per poder treballar a l’altura de l’eixam. Un cop col•locada aquesta, el vespre del passat dijous els voluntaris del Parc de Sant Climent del Llobregat van obrir els forats d’accés a l’interior del mur i van aspirar la immensa majoria de les abelles per endur-se-les amb la caixa preparada per al seu trasllat.

Segons comunicaren, es tractava d’un eixam “molt gran” i relativament vell, que ocupava un espai d’un metre per 40 cm , aproximadament, prèviament netejat traient la terra del farciment interior del mur i “pavimentat” amb cera. A més a més d’aquesta mena de calaix ocupat per les bresques, havien obert forat uns altres 60 cm. per anar ampliant l’eixam.

La feina dels bombers va durar unes tres hores i acabà tocades les dotze de la nit. L’endemà al matí, les poques abelles que varen escapar de la recollida i no van poder ser aspirades encara voltaven el buit que havia estat el seu cau. El dissabte, a primera hora del matí, el forat fet a la façana va ser farcit amb pedra i tapat definitivament.


D’aquesta manera va acabar un problema molt gros... o un munt de petits grans problemes: malgrat que estava situat a molta alçada, l’eixam causava moltes molèsties al visitants del Castell i més d’un va haver de patir les seves coents picades. En algun cas, com en el d’un convidat que assistia a un casament, fins i tot va caldre l’administració urgent d’antiestamínics per tallar una perillosa reacció al•lèrgica. En altres situacions, el vol d’un núvol d’abelles va dificultar activitats culturals i sempre la seva presència era causa d’intranquil•litat entre la gent que passejava pel conjunt medieval. Tot plegat ja és història, una capítol més de la vida diària de Mediona que, en aquest cas, ha acabat bé gràcies a la magnífica tasca dels bombers de la Generalitat. de Catalunya.

4 comentaris:

Antonio Valle ha dit...

El meu reconeixement als bombers, i moltes felicitats per haver pogut resoldre el problema d'una manera tan i tan respectuosa amb el medi! Aixó no ho fa tothom!

Antonio Valle ha dit...

Ouch! por cierto... es curioso, pero hoy, 10 de julio se celebra el "Don't Step on a Bee Day"... cosas de los frikis, pero... ojo, que es el dia de no pisar una abeja!

Don't step on a Bee Day

Anònim ha dit...

Jo també us felicito per la manera de resoldre-ho. La veritat és que eren molt empipadores i feien força respecte. N'hi havia moltes.
Bona feina!

Miguel Villa ha dit...

Hola! són bomber voluntari de St Climent, i hi vaig estar en l'extracció d'aquest rusc. Nosaltres també agraïm el bon tracte dels que en van atendre. Pel que veig el problema ja esta solucionat i el forat tapat.
Estic fent una memòria de les nostres intervencions apícoles i utilitzaré, si no hi ha inconvenient, algunes de les fotos que hi teniu penjades al web. Si voleu, podeu deixar-me un mail i us envio la memoria, quan la tingui acabada.
Gracies i salutacions

Informació

Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISME

Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.

NATURA I ESCALADA

Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.

HISTÒRIA

Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.

CULTURA

El Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.

VISITES GUIADES

Les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 6 € per persona. Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 5 € per persona.

Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.

ACCESSOS

El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.


A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.





Ver Castell de Mediona en un mapa más grande