dijous, 21 de gener del 2010
PEDRO SÁNCHEZ “IL•LUSTRA” EL CASTELL DE MEDIONA
Avui us proposem una aventura. Una aventura potser una mica inquietant, però, a ben segur, una aventura apassionant: us convidem a descobrir una altra cara del Castell de Mediona a través de la mirada i la bona mà de Pedro Sánchez Garrobo. La seva feina no demana massa comentaris, i si algú els ha de fer, serà cadascun dels qui la contemplin: ja ho diu la dita, i mai millor dit, que una imatge val més que mil paraules. Deixem-ne només un parell d’escrites per a presentar aquesta magnífica galeria de fotografies. L’autor les anomena “il•lustracions”, perquè la imatge inicial que ell va captar ha estat després treballada creativament amb les eines de la tecnologia actual per subratllar determinats aspectes de la realitat, i complementada amb alguns detalls que reforcen la seva visió personal.
Als que coneixeu Mediona, aquesta visió potser us desvetllarà una perspectiva que mai no se us havia ocorregut de buscar-li o, ben al contrari, vindrà potser a “il•lustrar-vos” algunes escenes que ja havíeu imaginat en les hores viscudes entre aquestes velles pedres (tal vegada en les famoses “nits de la por” de l’època de la casa de colònies?). Als que encara no heu visitat el castell, aquestes imatges potser us donen el privilegi de passejar-vos per alguns dels seus paisatges més obscurs, de mirar en racons molt amagats i veure-hi el que no tothom sap veure.
Tots plegats hi haureu de posar quelcom de la vostra part i, sobre tot, deixar-vos guiar per Pedro Sànchez. Nascut a Barcelona (1952), és llicenciat en Belles Arts i Disseny Gràfic. Amb estudis de cinematografia, ha muntat i dirigit més de 2.000 spots televisius. La seva professió l’ha portat a dirigir i produir rodatges a diferents parts de l’Estat espanyol, als EUA, la Gran Bretanya, Itàlia, Egipte, Xile, Argentina i Canadà. Resident a una població relativament pròxima a Mediona, aquest fotògraf vocacional dedica actualment bona part de la seva creativitat a captar les imatges d’esglésies i ermites, castells i antigues construccions d’aquests paratges de l’Alt Penedès i l’Anoia. En una de les seves darreres passejades va arribar-se fins al castell i de la seva troballa ha sortit aquesta sèrie d’instantànies que ara us presentem, realitzades en dues sessions sobre el terreny i treballades posteriorment amb hores de “laboratori”.
La sèrie, etiquetada “Castell-il•lustració”, la podeu trobar a la galeria que Pedro Sánchez te a Flickr, l’espai fotogràfic d’Internet. Anant a l’adreça www. flickr.com/photos/titopedro tindreu accés als seus diferents àlbums, entre els que hi ha el de les fotografies originals del Castell de Mediona (abans de ser transformades i complementades), així com d’altres amb imatges de les esglésies de Piera o La Llacuna, retrats i diversos aspectes del seu treball. També podeu accedir-hi simplement demanant al buscador: “flickr castell de mediona”, que us remetrà a l’espai de Pedro Sànchez.
De la seva mà, gaudiu d’aquest viatge per “la cara oculta” de Mediona. I quan torneu a visitar el Castell, no ens reclameu si no hi trobeu núvols de plom que amenacen amb esclafar-lo sota la tempesta, estols d’ocellots negres que el sobrevolen per totes bandes, ventades de ratpenats sortint per qualsevol escletxa, portes obertes a llums fantasmagòriques i alguna que altre calavera rient per racons més foscos del que seria tranquil•litzador.
Perquè de corbs i ratpenats, de clarors i tenebres, de núvols i fins i tot de calaveres, al castell, de haver-n’hi, n’hi ha. Però no sempre tant com va ser capaç de captar en Pedro Sànchez. O si?
Informació
Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.
SENDERISME
Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.
NATURA I ESCALADA
Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.
HISTÒRIA
Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.
CULTURA
El Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)
REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...
Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.
VISITES GUIADES
Les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.
La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.
La tarifa de la visita completa és de 6 € per persona. Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 5 € per persona.
Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.
ACCESSOS
El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.
A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande
5 comentaris:
Les Imatges son molt suggerents... pero la veu de Ramon comentant els detalls,les fa reviure.
¡¡Brutal!!
Que pasada el trabajo de Pedro... de verdad! Impresionante!
(Eso si.. no dejare que las niñas vean las fotos, que si no, no vuelven al castillo hasta que se hagan goticas como las hijas del presi!)
La veritat, les fotos son boníssimes! Semblen de una pel.lícula d'aquestes que fan avui en dia de fantasia. Realment impressionant, felicitats!
Molt guapes les fotos, precioses, un molt bon treball. Alguna estic pensant pel fondo de pantalla, son molt guapes.
A mi també em semblen fantàstiques. Són una passada. Ara només us falta celebrar el halloween i ambientar el castell jejeje.
Una abraçada des de la Llacuna.
Publica un comentari a l'entrada