dilluns, 30 d’agost del 2010

EL DIUMENGE 5 DE SETEMBRE, CONCERT DE MEZZOS AL CASTELL DE MEDIONA

La música ha acompanyat sempre les celebracions de l’Aplec de Mediona. Des de la que sonava solemne sota les voltes gòtiques de l’església a major glòria del Sant Crist fins la que baixava de la “glorieta” per acompanyar les sardanes que es trenaven a la plaça, des de les corals que fan bona la famosa acústica de la capella fins la música popular que convida a festejar als joves, i potser als que ja no ho són tant... Clàssica o jazz, simfònica o de grallers, la banda sonora d’aquests ja prop de dos segles i mig d’aplecs ha deixat en la memòria acords i records per a tots els gustos. El proper diumenge 5 de setembre, aquesta pàgina fonamental de la festa major d'enguany l’escriurà el grup vocal Mezzos, que a les 5 de la tarda, a l’església de Santa Maria de Mediona, ens oferirà el seu concert amb el següent programa:


Primera part
A capella

MÚSICA DEL SEGLE XVI
Soleta so jo ací ..................................... Anònim s.XVI
Cançoner d’Upsala
Si tus penas ........................................... Guerrero, Francisco
Trut avant il faut boire ...................... Richafort, Jean
Sur le joli jonc ...................................... Willaert, Adrian
Vesame y abraçame ............................. Anònim s.XVI
Cançoner d’Upsala
MÚSICA TRADICIONAL CATALANA
La filadora ............................................. Arr. Josep Baucells
Muntanyes regalades .......................... Harm. A.Ros-Marbà
En Pere Gallerí ...................................... Harm. Xavier Sanz
Rossinyol ................................................ Harm. Jean-Baptiste
Ton pare no té nas ............................... Harm. Baltasar Bibiloni



Segona part

MÚSICA GOSPEL
Acompanyament instrumental: Jordi Castellà, pianista

Steal away ....................................Brian Trant
Barbershop Blues .......................Saundra Berry Musser
He had to run ..............................John Hoybye
The gospel train .........................Gwyn Arch
Joshua fit the battle.................Ken Burton
Mister Sandman .........................Pat Ballard

LES SIS VEUS DE MEZZOS
Mezzos és un grup vocal format per sis noies amb una llarga experiència en el món coral: Isabel Badia, Neus Garravé, Ester Llopis, Montserrat Mestre, Rosa Puig i Teresa Puig. Totes elles són o han estat membres d'alguns dels cors més rellevants del país, com l'Orfeó Català, el Cor de Cambra del Palau de la Música, el Cor Lieder Camera, el Cor Madrigal, el Cor Vox Alba, el Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida i la Coral Ginesta.

A finals del 2009 van decidir crear el grup Mezzos per experimentar i gaudir dels diferents repertoris a veus blanques. Un dels trets curiosos de la formació és que les sis veus són de registre mig, és a dir, mezzosopranos. Per aquest motiu les cantants es van alternant les veus. Aquest fet és el que ha donat nom al grup.

JORDI CASTELLÀ AL PIANO
A la segona part del concert, dedicada a la música gospel, les sis veus del grup Mezzos seran acompanyades al piano per Jordi Castellà. Nascut a Cervera el 1980, Jordi Castellà inicia la seva formació musical al Conservatori d'aquesta mateixa ciutat, finalitzant els estudis superiors de piano al Conservatori Superior de Música de Barcelona, sota el mestratge de Jordi Vilaprinyó, obtenint les màximes qualificacions. Des de llavors, realitza estudis de postgrau amb el mestre Miquel Farré. En la seva formació trobem també noms de prestigi com Sofia Puche, Ramon Coll, Anna Barutti, Stanislav Pochekin, Manel Camp, Antoni Besses, Ludovica Mosca, entre d'altres.

Ha actuat en sales tan emblemàtiques com el Palau de la Música Catalana, L'Auditori de Barcelona, el Gran Teatre del Liceu, l'Auditori Enric Granados de Lleida o la Fundación Juan March de Madrid. Ha ofert recitals en diferents festivals internacionals, com són el de Torroella de Montgrí o el de l'Auditori Pau Casals. Algunes de les seves actuacions han estat enregistrades o emeses en directe per importants mitjans de comunicació com Ràdio Nacional d'Espanya.

En l'apartat de música de cambra, destaquen les seves col•laboracions amb Toni Marsol, Josep Ferrer, Jaume Cortadellas, Josep Fuster, entre d'altres. Pel que fa a l'orquestra, ha actuat sota la direcció de Manel Valdivieso, Ernest Martínez-Izquierdo, Carl Davis, Josep Pons, Alfons Reverté i Salvador Brotons, en formacions com l'Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya i l'Orquestra Nacional de Lituània.

Jordi Castellà és també guanyador dels concursos Joan Massià de Barcelona, Joves Intèrprets de Vilafranca del Penedès, d'interpretació de J. S. Bach de Sant Cugat del Vallès i Música Viva de Cervera. Actualment combina la seva activitat concertística amb la docent al Conservatori Professional de Música de Cervera. És també pianista de repertori del Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida, que dirigeix Xavier Puig, i del Curs Internacional de Música Emili Pujol de Cervera.


LA CORAL DE MEDIONA CANTA ELS GOIGS DEL SANT CRIST


Dins el capítol musical de l’Aplec destaca també l’actuació de la Coral de Mediona, que durant la missa concelebrada de les 13.15 h. cantarà els tradicionals Goigs del Sant Crist. Amb la seva col•laboració, els cantaires fan reviure cada any a l’església de Santa Maria aquest element històric de la festa religiosa. Les estrofes dels goigs reflecteixen l’antiga devoció per la imatge, els precs que a ella dirigien els avantpassats en temps de sequera i la llegenda de la seva troballa per part d’un pagès que, tot treballant al seu hort, va donar-li un cop d’aixada al genoll de la cama dreta al cavar on el Sant Crist havia estat amagat sota la terra: tot un document cultural que podeu recuperar en directe aquest diumenge 5 de setembre gràcies a la Coral de Mediona.

Informació

Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISME

Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.

NATURA I ESCALADA

Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.

HISTÒRIA

Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.

CULTURA

El Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.

VISITES GUIADES

Les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 6 € per persona. Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 5 € per persona.

Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.

ACCESSOS

El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.


A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.





Ver Castell de Mediona en un mapa más grande