dimecres, 23 d’abril del 2008

Sant Jordi en el Castell de Mediona

Desde 1997, cada 23 de abril celebramos la fiesta de Sant Jordi en el Castell de Mediona.

Cada mañana de este día tan memorable, Ramón se ocupa de enbanderar las ventanas que dan a la terraza. Siempre pone la senyera de la creu de Sant Jordi y la senyera catalana.

Cada mañana de este día tan memorable, la Consol, se ocupa de ir a Mediona a buscar ese libro sorpresa y esa rosa amorosa que fue encargada días atrás en alguna de las tiendas pequeñitas del pueblo.

Desde 1997, cada 23 de abril admiramos esa rosa –siempre distinta, siempre original—y ojeamos ese libro del que habíamos hablado antes. Ya nos adelantábamos al acontecimiento, saltándonos todas las normas, haciéndonos cómplices de aquel relato, fábula, cuento, ensayo, que a los dos nos hacía ilusión.

Hoy ya han pasado once años. Nuestra biblioteca se ha visto aumentada, como mínimo, en once libros. En realidad son más, pero, no cuentan para este día: responden a otras fiestas señaladas. Nuestro jardín, el jardín de todas las personas a las que les gusta pasear por este lugar respetando a todas sus plantas, se encuentra con una rosa más: ya son once, pero en realidad son veinte, porque a esas hay que sumar unas cuantas más que hemos transplantado en diciembre (los “palitos”, tal como dice mi mamá) . No me olvido de sumar a esas rosas los “pitiminís” que algunos pretendientes le trajeron a nuestra hija Nayra. Todas esas rosas, grandes y pequeñas, rosas y azules, lilas y amarillas, blancas y rojas, forman parte del Sant Jordi en el Castell de Mediona.

Pensando en los libros, intento recordar con todas mis fuerzas el primero que me regalaron. Mi sorpresa es llegar a lo más, lo más atrás de mi infancia. Y me encuentro con el “silabario”, ese librito lleno de dibujos atractivos que me ayudaron a aprender a leer y a escribir. Cuando logré dominarlo me sentí maestra y comencé esa fascinante aventura de enseñar a mis hermanos a leer. No olvido aquellos momentos de “maestra de escuela” con siete años: parece que me estoy viendo, sentada a los pies del cerezo de la casa de El Naranjo, jugando a enseñar a leer y a escribir a los “vallecitos”.

Mi próximo recuerdo me lleva sin duda ninguna, a las largas tardes sentada delante de una repisa pequeñita en el salón de la casa de Iquique, con toda aquella colección de 20 tomos de “El Tesoro de la Juventud” una edición de 1920. ¡¡ Y eso que sólo tengo 51 años!! Podía pasarme horas y horas leyendo las fábulas de Esopo, “Las mejores preguntas de…”, los cuentos cortos, incluso los cuentos largos, porque estaba hasta “Alicia en el País de las Maravillas”, juegos y pasatiempos, la Historia de la Tierra, etc… Había miles de temas, todas las dudas que tuvieras estaban ahí, en esos libros de color verde oscuro. Siempre estaban en el mismo lugar, esperando a que yo llegara del colegio para sentarme a leer. Cuando llegaba al último tomo no importaba, ya podía comenzar por el primero porque siempre había algo nuevo que me había saltado la vez anterior.

Fascinante, este Sant Jordi me ha llevado a pasear por mi infancia, me ha ayudado a recordar esos libros que me han acompañado siempre, a desear otros que aún no han llegado a mis manos y me ha ayudado a oler la fragancia de esas rosas maravillosas que con tanto mimo regamos, podamos y cuidamos .

1 comentari:

Nayra ha dit...

wowwwwwwwwwwww
esto se anima!!!!
me ha gustado mucho, mucho, muchisísimo... un cachito de espíritu del Castell de Mediona!!!
Fdo: La pretendida, jis, jis, jis

Informació

Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISME

Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.

NATURA I ESCALADA

Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.

HISTÒRIA

Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.

CULTURA

El Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.

VISITES GUIADES

Les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 6 € per persona. Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 5 € per persona.

Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.

ACCESSOS

El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.


A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.





Ver Castell de Mediona en un mapa más grande