dimarts, 20 d’octubre del 2009
LA PRIMERA PLUJA DE DEBÓ D'AQUESTA TARDOR
Ja era hora. Algú ens havia anunciat una tardor calorosa però molt passada per aigua. I, fins ara, del primer plat l’havíem tingut amb escreix, però el segon es feia esperar... Fins avui: per fi el profetes l'han encertat i el cel de Mediona, a trenc d’alba, feia bons els seus darrers pronòstics. El dia s’ha llevat amb prou feines sota una feixuga manta de núvols, enteranyinat per les boires matineres i amb les primeres llums ja ha deixat anar un bon raig. Els patacs s’han anat succeint, ara amb rauxa, ara amb seny, i a les 11 ha calgut buidar el pluviòmetre per que ja passava de la ratlla dels 45 litres per metre quadrat. Que es diu aviat, perquè des del començament de la tardor només se n’havíem pogut apuntar a l’agenda de Mediona els 5 litres del primer d’octubre. Aleshores van caure en una tarda de llamps i trons, després d’un matí rabiüt d’estiu que havia rescalfat les pedres i abans d’un altre dia de sol que acabaria d’eixugar el record d’aquell xàfec. No com ara, que, poc o molt, ha anat plovent fins el vespre per sumar un total de 71 litres al fer-se fosc. I diuen que demà, més
Tot plegat ha fet d’avui el primer dia de tardor de veritat, amb la riera baixant un altra cop tota vermella de fang dos mesos després de que s’assequés del tot, entre el roig encès d’alguns matolls i arbres que ja engrogueixen, solta un cel de plom pel que creuen els ànecs feréstecs i damunt d’uns camins enfangats pel que de cop i volta salten petites granotes i llisca un escampall de cargols traient banya, que ja els hi tocava! Falten els bolets que necessitaven una bona dutxa per despertar després de la sequera i una mica més de fresca per encendre al menjador la primera llar de foc de la temporada.
I la terra contenta, perquè així ha de rodar la roda de l’any si no li posen més pals els canvis climàtics. Això sí, com diu la dita, mai no plou a gust de tothom: ànecs i oques campant feliços mentre els pollets s’aixopluguen sota una fusta i les porquetes remuguen xopes corrent cap al seu cau... El cel fa la felicitat dels calçots plantats a l’hort d’abaix i una gotera fa la guitza al president Mao a la llibreria de Mediona, obligant-lo a emprendre una nova llarga marxa del prestatge on dormia el seu Llibre Roig. Així és la pluja, una visita sempre molt celebrada però que cal rebre amb respecte: no fos cas que entrés a missa si troba embussat el desaigua de l’església, que es coli per sota d’una teula bellugada pel mestral o s’endugui per davant un marge de pedra seca que ja ha aguantat massa mullades... Res de l’altre món, oi? Però així és la pluja a Mediona. I, de moment –toquem ferro i demà ja en parlarem— aquesta ha sabut ploure i no ha fet més maldats que les imprescindibles per recordar-nos la necessitat d’enfilar-se a repassar el teulat o que ja és hora de col•locar aquell vell penja-robes que impermeables i abrics ens reclamen cada any per aquestes dates. I a casa vostra, com plou?
Informació
Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.
SENDERISME
Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.
NATURA I ESCALADA
Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.
HISTÒRIA
Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.
CULTURA
El Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)
REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...
Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.
VISITES GUIADES
Les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.
La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.
La tarifa de la visita completa és de 6 € per persona. Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 5 € per persona.
Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.
ACCESSOS
El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.
A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande
2 comentaris:
Lola ja ha penjat la seva entrada sobre el Castell,a Cròniques del meu món;desconexiem l'interès de la Consol,si ho arrivem a saber,hauríem ampliat la taula del cafè...per a la propera.Ens falta poc per penjar Sitges i Vilafranca.
Salut
Esther i Toni
Aqui hi han fotos antigues: http://mdc.cbuc.cat/cdm4/results.php?CISOOP1=any&CISOFIELD1=CISOSEARCHALL&CISOROOT=/bcsalvany&CISOBOX1=Mediona ,del 1916,Fons Salvany.
Publica un comentari a l'entrada