dijous, 8 de juliol del 2010

REPARACIÓ DE LA COBERTA PROVISIONAL DE LA CAPELLA DEL SANT CRIST



El passat 19 de juny de 2010, els treballadors enviats per l’empresa constructora Urcotex varen col•locar de nou al seu lloc les planxes metàl•liques que la ventada de cap d’any havia arrencat a la coberta provisional de la Capella del Sant Crist, a l’església de Santa Maria de Mediona. Acabava d’aquesta manera el que, ara com ara, seria l’últim capítol de la ja llarga història dels danys patits darrerament per aquesta part del conjunt medieval del Castell de Mediona i les conseqüents reparacions.

El problema inicial ve de lluny, concretament de la ventada del 24 de gener de 2009. El mestral, que a Mediona va arribar a cops de 214 quilòmetres per hora, va arrencar llavors la finestra de ponent de l’església de Santa Maria. Un cop a dins del temple, la pressió de l’aire va trobar un punt de sortida en un forat d’un parell de metres quadrats que, en una restauració anterior (1994), havia quedat sense acabar de reparar a la cúpula de la capella del Sant Crist. L’efecte xemeneia va rebentar el sostre i va fer volar la teulada superior d’aquest element arquitectònic, datat al segle XVIII.

Els desperfectes varen ser reparats al llarg del mes de març de l’any passat per l’empresa constructora Urcotex sota la supervisió del despatx d’arquitectes de Xavier Guitart, autor del pla director del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a una possible restauració del Castell de Mediona. A l’espera d’aquesta hipotètica intervenció general i com a solució de caràcter provisional, en la zona malmesa va instal•lar-se una coberta de planxes metàl•liques.

LA NOVA VENTADA DE CAP D'ANY 2010
















Aquesta nova coberta va tornar a ser parcialment arrencada per una altra ventada el dia de cap d’any de 2010. Malauradament, les actuacions de l’any anterior no varen abastar la reparació del finestral de ponent, que va restà obert i exposat a nous cops del mestral. Quan un d’ells va arribar finalment amb força considerable (un màxim de 112.7 quilòmetres per hora registrat al castell) l’aire va trobar pas franc a l’interior de l’església i pel forat de la cúpula, ja totalment esbotzada, va pressionar novament des de sota la coberta superior

La pressió interior, sumada a la que des de l’exterior colpejava la façana nord de la capella, va acabar arrencant del seu suport d’obra aquell extrem de la teulada metàl•lica col•locada el 2009. Aproximadament una tercera part de la coberta va aixecar-se i, actuant com una vela, va endur-se amb ella una de les bigues de formigó sobre les que havia estat collada. Tot això va quedar doblegat damunt les altres dues terceres parts de les planxes que havien resistit, colpejant-les perillosament a cada nova ventada i amb risc de desenganxar-se definitivament

El 22 de gener, els tècnics d’Urcotex i del despatx d’arquitectes de Xavier Guitart varen visitar el Castell per estudiar amb el rector de la Parròquia de Santa Maria, mossèn Lluís Puig, i els representants de les companyies asseguradores, les actuacions necessàries per a resoldre els diferents problemes. Els treballs no arrencaren efectivament fins el 5 de maig, amb la retirada de les planxes arrencades per la ventada, i una setmana més tard, el dia 13 del mateix mes, acabava aquesta primera fase amb la reparació de l’obra malmesa al sostre de la capella del Sant Crist i el repàs de les teulades afectades, tant la de l’església com les de l’antiga rectoria.

La capella va continuar encara tres mesos llargs a cel obert, ja que les noves planxes per a cobrir provisionalment el sostre no van ser col•locades fins el dissabte 19 de juny, data en que poden donar-se per acabades les obres.

EL FINESTRAL DE PONENT, RECUPERAT
Abans del seu inici i com a mesura d’emergència per evitar que els nous cops del mestral, les nevades i les pluges compliquessin encara més la situació, la brigada municipal de l’Ajuntament de Mediona va collar un taulell de fusta sobre el forat del finestral de ponent. Aquesta peça provisional, instal•lada el 22 de març, va ser desmuntada l’11 de maig per a col•locar en el seu lloc el marc de la finestra definitiva, fabricada per la fusteria Montaner, de Vilafranca del Penedès.

Un parell de dies més tard, el 14 de maig de 2010, els vidriers completaven una magnífica feina i l’església de Santa Maria de Mediona recuperava un element fonamental que, el 24 de gener de l’any anterior, havia estat en l’origen de tots els mals. D’aquesta manera, el temple tornava a rebre la llum del dia i deixava enrere les invasions de vent, aigua, neu, polseguera, ocells, insectes... que per aquell forat havia patit des d'aleshores.


D’altre banda, la reparació de la capella del Sant Crist, encara que sigui amb una coberta metàl•lica provisional, impedeix que pel seu sostre segueixin entrant les pluges que tants litres l’hi ha vessat a dins en un any especialment humit i també els estols de ratpenats, que aprofitant aquella porta oberta al cel, havien trobat al absis de l’església la seva nova casa.

Bones notícies, doncs, per a Mediona, que seran encara millors quan la coberta metàl•lica ara reparada com a solució provisional deixi pas a una teulada de debò sobre una cúpula definitivament restaurada.

1 comentari:

Eva Sastre Mulet ha dit...

Els pobles, com els arbres, per créixer i sobreviure necessiten les seves arrels, i les arrels dels pobles són el seu patrimoni cultural, històric i mediambiental, que no poden mutilar-se, a no ser que busquem la seva mort. La història és el sistema radicular bàsic que ens connecta amb el passat i ens projecta cap al futur. Per això és important conèixer-la i conservar-la com el bé més preuat del nostre patrimoni.
Mediona viu d'esquena al seu patrimoni. És una llàstima que els medionencs no ens unim per reclamar la urgent i necessària restauració del castell, el pou de glaç, l'església de Santa Maria i la recuperació del camí Ral...
Eva

Informació

Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISME

Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.

NATURA I ESCALADA

Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.

HISTÒRIA

Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.

CULTURA

El Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.

VISITES GUIADES

Les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 6 € per persona. Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 5 € per persona.

Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.

ACCESSOS

El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.


A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.





Ver Castell de Mediona en un mapa más grande