dimarts, 30 d’agost del 2011
AQUEST DIUMENGE, L'APLEC 2011 DE MEDIONA
D’AHIR FINS AVUI.-I d’aquesta manera arribem fins l’Aplec 2011 amb una festa que només la participació de la gent pot mantenir viva 240 anys després de la seva entrada oficial al calendari. Com sempre, la Santa Missa concelebrada donarà continuïtat al sentit religiós original de la diada. Després, la bona teca tornarà a donar motiu d’entaular-se amb familiars i amics, amb coneguts de tota la vida del poble de dalt o gent per conèixer millor del poble de baix, i fer-la petar sobre com ha anat l’estiu, com pinta la tardor o de quina forma passarem l’hivern: pura tradició posada al dia d’aquells aplecs d’abans que tant servien per demanar davant l’altar bona pluja per als sembrats com per mirar de vendre el blat que ja era al sac, per xiuxiuejar del clero i el govern, “calla, calla, parla més fluixet, que s’asseuen aquí al costat i encara ens escoltaran...” com per picar-li l’ullet a aquella noia tan bufona o aquell noi tan ben plantat. Això sí, l’arròs que abans cada colla es feia pel seu compte sota els pins i les síndries que cadascú refrescava a la font han donat pas a un dinar de germanor que tots els que volen mantenir viva la tradició en les circumstàncies actuals celebren plegats sota les teulades del castell: és així com aquest pot mantenir avui les seves portes obertes i acollir cada any la diada quan el temps de fer foc al bosc i campi qui pugui, com tantes altres coses, ha tingut que passar a la història.
EXPOSICIO DE FOTOGRAFIES.-La mateixa història que ens ha portat les mostres culturals que avui acompanyen la festivitat religiosa de l’aplec. Així, en els darrers anys aquest s’ha convertit també en punt de trobada entre les persones que fan qualsevol activitat artística a casa nostra i aquelles a qui va destinada la seva creació. Les primeres troben al Castell de Mediona l’espai per exposar la seva obra i les que s’hi acosten per la diada tenen en aquesta data assenyalada una bona oportunitat per a conèixer-la. Enguany podran reviure el romanç de Romeu i Julieta als escenaris de l’antiga fortalesa medionenca a través de les fotografies d’Àngels Solanes, nascuda a Sant Sadurní i veïna de Torrelavit, que ha trobat entre aquestes velles pedres els millors recons per emmarcar la seva visió personal de l’amor i la tragèdia.
LA CORAL I MÚSICA FOLK.-I, com també és tradicional, no pot faltar-hi la música que al llarg del temps ha anat variant per acompanyar l’aplec, des de les primeres cançons religioses dels oficis celebrats allà pel segle XVIII fins al jazz o el gospel que han sonat en darreres edicions, tot passant per la sardana i altres dances populars amb les que festejaren tantes i tantes generacions catalanes. Com en els anys passats, la Coral de Mediona tornarà a particiapar amb la seva interpretació del Goigs del Sant Crist durant la Santa Missa concelebrada. I a les cinc de la tarda, panxeta plena i cor content després del dinar de germanor, la col•laboració de l’Ajuntament de Mediona en l’aspecte més popular de la festa ens portarà la música folk d’ “In Case of Strawberries”. Sandra Bossy i Richard Hayden són els components d’aquesta formació “amb base” a Mediona encarregada de posar la “banda sonora” a l’Aplec 2011 amb el seu estil personal, construït amb la simplicitat de dues guitarres, una veu i moltes inquietuds per compartir amb la gent que aquest diumenge vulgui acostar-se al castell per a escoltar el seu concert.
PASSEIG A LA FONT DELS CAPELLANS.- A més a més de tot plegat, la diada del 2011 ofereix als assistents l’oportunitat de fer una passejada fins la Font dels Capellans pel camí recentment recuperat a iniciativa de l’AECCM, amb la participació de l’ADF i l’esforç voluntari de la gent de Mediona. Dues jornades feina dura i desinteressada, en cada una de les quals participaren una dotzena de persones, feren possible aquesta recuperació. Perdut arran del foc forestal de l’agost de 1994, aquest recorregut torna d'aquesta manera a ser practicable i permet tornar a un dels escenaris emblemàtics dels aplecs d’abans, a les explanades on les famílies dels pobles del voltant i colles d’arreu de la comarca feien les famoses arrossades. Així com les tradicions només perduren si el poble les viu, el camins tan sols tenen sentit si la gent els fa servir per anar a algun lloc. I al final de la passejada que us proposem no només us espera l’aigua fresqueta que raja de la Font dels Capellans –també recuperada després del foc— sinó també molts bocins entranyables del passat. Aprofiteu doncs la magnífica tasca feta pels que han desbrossat l’accés a aquest racó de la història, a la història de tots, per a arribar-vos-hi, per fer-la reviscolar amb els vostres records i regalar-la als qui avui l’han de continuar.
Així doncs, si així ho voleu també vosaltres, visca Mediona, visca Catalunya i bona diada.
Informació
Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.
SENDERISME
Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.
NATURA I ESCALADA
Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.
HISTÒRIA
Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.
CULTURA
El Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)
REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...
Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.
VISITES GUIADES
Les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.
La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.
La tarifa de la visita completa és de 6 € per persona. Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 5 € per persona.
Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.
ACCESSOS
El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.
A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada