dijous, 22 de novembre del 2012

UNA RIERA DE MEDIONA PER A TOTHOM I SENSE TRETS


El passat dissabte dia 10 de novembre 2012 es va realitzar a les proximitats del Castell de Mediona una nova batuda del seglar. I, un cop més, aquesta va acabar amb un porc mort a molt poca distància del camí de la riera pels trets que, en aquesta direcció, dispararen alguns caçadors apostats a la vora dels penya-segats que tanquen el congost. També, com ja havia passat en anteriors ocasions, gossos de cacera perduts a la riera acabaren sortint sense cap control pel camí que puja al castell. En aquest cas arribaren fins i tot a travessar la porta oberta als visitants per entrar a dins de l’edifici habitat de l’antiga rectoria.

No es tracta d’un cas aïllat, sinó d’una situació que es repeteix sistemàticament com una conseqüència gairebé inevitable de la cacera en arribar l’època de les batudes: aquest any el senglar ha estat abatut a la zona del pou del glaç i l’any passat (darrera setmana de desembre 2011) un altre va ser-ho en el punt conegut per les roderes dels carros, però en ambdues ocasions a no més tres o cinc metres del camí i per trets disparats en aquesta direcció. Al parell de casos constatats directament des del castell caldria afegir els d’altres porcs morts de la mateixa manera en altres trams de la riera, com el propietari d’una de les finques veïnes amb terrenys de coto assegura que va passar també en una batuda realitzada encara no fa un mes.


Per la seva significació històrica i el seus valors naturals, el camí de la riera de Mediona és actualment una ruta per la qual hi passen de manera habitual –i en especial els caps de setmana, dies triats per fer les batudes—nombrosos i molt variats grups de persones: excursionistes que fan el PR senyalitzat pel Consell Comarcal de l’Alt Penedès, associacions culturals en algunes de les seves sortides, colles de ciclistes, escaladors, visitants del castell, famílies amb nens, passejants de Sant Joan o de Sant Quintí....

Totes aquestes activitats son evidentment incompatibles amb la cacera i quan aquesta pot interferir amb elles en un espai tan limitat com és el de la riera posa en risc la seguretat de les persones que habitualment les practiquen. Encara que formalment les batudes s’organitzin en terrenys de les finques properes – Santa Anna, l’Obac— i en principi no incloguin la zona de la riera dins del seu radi d’acció, l’experiència demostra que gairebé sempre aquesta acaba resultant afectada.

El mateix passa amb les activitats que tenen el castell com a centre, siguin actes culturals, celebracions o trobades familiars, visites guiades..., que inevitablement pateixen les interferències provocades per la presència d’homes armats ben visibles a l’altra banda del congost, els trets massa sovint disparats en direcció a la riera, el xisclar dels senglars atacats pels gossos o l’entrada d’alguns d’aquests animals perduts al propi recinte.

Tant les que es desenvolupen per la riera com les centrades al castell, aquestes activitats de grup o personals normalment han estat programades amb molta antelació, motiu pel qual resulta molt difícil desconvocar-les encara que els caçadors avisin de la batuda un dia abans de realitzar-la. No cal dir que això és pràcticament impossible quan l’activitat es decideix en la mateixa jornada, confiant en que es farà per un camí obert i transitable durant tot l’any, inclòs a les rutes del CCAP, senyalitzat com a tal i sense cap mena de possible restricció prèviament anunciada. En aquest sentit cal subratllar que, probablement per no haver estat inclòs d’inici en l’àrea de batuda, el camí de la riera no ha estat mai tallat pels caçadors en las que s’han realitzat fins ara i que, com queda dit, en la majoria dels casos han acabat afectant directament aquesta zona.


PROPOSTA A L’AJUNTAMENT DE MEDIONA



Per tot plegat, el passat divendres dia 16 de novembre de 2012, des del castell es va fer arribar a l’Ajuntament de Mediona la següent proposta:

“1.- Que l’Ajuntament, en col•laboració amb els Agents Rurals, delimiti un perímetre d’influència al voltant de l’antic camí de la riera (la proposta entén que hauria d’incloure tot el seu recorregut --a partir de l’entrada senyalitzada des de la pista asfaltada per la banda de Sant Joan fins a la sortida a la mateixa pista en direcció a Sant Quintí, també senyalitzada, pel costat de Santa Anna-- i a tot el congost. Per la dreta de la llera la zona podria quedar delimitada per la mateixa pista asfaltada – amb punts habitats com algunes cases de Can Verdaguer i el mateix Castell de Mediona) i, per l’esquerre, el camí de Santa Anna a Sant Pere Sacarrera i el que, des de l’anterior, baixa cap els camps del Palitre i creua la riera en direcció a l’Obac)


2.- Que, per raons de seguretat i d’interès públic, l’Ajuntament de Mediona prohibeixi qualsevol pràctica de cacera que pugui afectar aquesta zona molt concreta i delimitada del seu territori municipal.

3.- Que en cas d’autoritzar-ne alguna en els territoris propers a aquesta zona, a més a més del compliment de les normatives generals en quant a la distància mínima dels camins que s’ha de respectar en qualsevol cacera i la direcció permesa per a disparar, sota responsabilitat dels organitzadors s’exigeixi expressament:

- No disparar mai en direcció a la riera i, en general, cap a l’interior del perímetre delimitat, ni apostar-se en cap cas a la vora del congost
- Intentar que les peces de la cacera no fugin cap a l’interior del perímetre i, en cas que alguna ho faci, no disparar i deixar de perseguir-la
- Tenir cura de que els gossos no entrin al perímetre delimitat i en cas que alguns es perdin i baixin a la riera, recuperar-los immediatament.


4.- Si en algun moment concret la protecció especial d’aquesta zona provoqués en ella un augment perillós del nombre d’exemplars d’algunes espècies potencialment perjudicials (senglar) i els organismes competents ho consideressin convenient, de manera excepcional podria realitzar-se una batuda dins del perímetre amb l’objectiu específic de resoldre el problema. Per això caldria:
- Que abans d’organitzar i autoritzar una batuda excepcional d’aquesta mena es consulti amb les entitats i/o persones possiblement afectades (AECCM, Castell de Mediona...) si la data escollida per realitzar-la no hi ha activitats prèviament programades per la riera


- En tot cas, que aquestes entitats i/o persones siguin informades amb l’antelació necessària per adequar la programació de les seves activitats a aquesta situació excepcional
- Considerant que tant la protecció habitual de la zona com la realització d’una batuda excepcional al seu interior es farien per interès públic, en aquest cas seria l’Ajuntament de Mediona qui s’encarregaria d’ el camí de la riera pels seus dos accessos, sense delegar aquesta responsabilitat només en els caçadors.
- Donat el caràcter excepcional d’aquesta possible batuda i de l’espai específic on es realitzaria (camí i congost de la riera) seria convenient sol•licitar als Agents Rurals el control directe d’aquesta activitat.

5.- Que, un cop aprovada la prohibició de qualsevol pràctica de la cacera que directe o indirectament pugui afectar el camí de la riera, l’Ajuntament expliqui la mesura, el seu abast i les seves raons a les entitats i/o persones afectades (en aquest aspecte: societats de caçadors, propietaris de les finques amb territori acotat) i senyalitzi convenientment els accessos a la zona.

6.- Que, en cas que aquesta actuació en el seu conjunt o alguns dels seus apartats en concret no corresponguin a l’Ajuntament de Mediona, aquest sol•liciti a la institució competent (Agents Rurals?) la seva aplicació per motius de seguretat i d’interès públic”.

Fins aquí el text que, amb data del passat dia 16 de novembre 2012 i el número de registre 3709 va entrar a l’Ajuntament de Mediona. Considerant que el seu objectiu és garantir l’ús públic d’un espai emblemàtic del territori medionenc i la seguretat de totes les persones que en ell troben tradicionalment el marc de molt diverses activitats incompatibles amb la pràctica de la cacera, aquesta proposta queda oberta al suport i/o les aportacions de les entitats o els particulars que les fan o les organitzen.

Informació

Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISME

Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.

NATURA I ESCALADA

Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.

HISTÒRIA

Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.

CULTURA

El Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.

VISITES GUIADES

Les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 6 € per persona. Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 5 € per persona.

Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.

ACCESSOS

El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.


A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.





Ver Castell de Mediona en un mapa más grande