dimecres, 5 de novembre del 2008

La borsa de Mediona


Torna la volatilitat


La setmana passada, Mediona, arrossegada potser per la tendència global de gairebé tot el Principat, va patir un importat excés de liquiditat motivat per un sobtat creixement de l’oferta en el que des del començament dels temps sempre ha estat un dels seus principals valors: l’aigua. Les successives allaus d’aquesta sobreoferta, juntament amb la volatilitat anterior (no fa massa rebérem unes bones bufetades de llevantada), que havia descol·locat diverses peces de la superestructura (teules), va provocar algun degoteig en els nivells més alts (golfes) que ràpidament va ser contingut amb mesures d’emergència (pots i cassoles). A escala infraestructural (el celler), la impermeabilitat de la base del sistema constructiu (penya pura i dura) va donar peu a filtracions que, gràcies a una espectacular inversió d’entusiasme, no aconseguiren empantanegar del tot la sessió més important de la setmana: la castanyada .


Els efectes de les turbulències es varen notar de manera especial a l’exterior, concretament en el sector de l’aviram, on les contencions defectuoses de l’època colonial (murs del femer de l’antiga casa de colònies) no van resistir el cabal de liquiditat. L’esfondrament de les estructures caduques va deixar anar una onada residual (runes, llaunes, vidres, plàstics, paper de plata i altres vestigis d’etapes anteriors) que es desplomà en l’espai inferior com una llosa (de fet, com un grapat de rocs). Això motivà una altra volatilitat: la de dues oques i dos ànecs que, enxampats pel terrabastall, volaren esfereïts a la riera. Afortunadament, tots aquests quatre valors varen recuperar-se, un parell per la seva pròpia dinàmica (tornaren xino-xano) i la resta amb l’ajuda de les entitats responsables (nosaltres mateixos, sense anar més lluny). Malgrat la magnitud del daltabaix produït per aquella mala gestió dels residus no s’espera cap pla de rescat (de les deixalles i les seves conseqüències) vingut de les altures que tant s’estimen Mediona.


Superades aquestes turbulències, una calma provisional amb un alt grau d’indefinició (sol i núvols) ha refredat considerablement l’ambient amb l’entrada d’una lleu volatilitat (ara de mestral) i a l’espera de les noves tongades de liquiditat que ens anuncien els analistes. De tota manera, des de Mediona es veu el futur amb optimisme i sense cap hipoteca gràcies al superàvit en les seves reserves de llenya, fruit del treball dels cicles anteriors,que li permetran fer front als refredament globalitzat. Així doncs, si n’esteu fins el monyo de tanta crisi precuinada i no us han convidat a refundar el capitalisme que inevitablement les provoca, acosteu-vos a Mediona, que aquí la llar de foc ja crema i vora d’ella parlarem d’altres coses.

3 comentaris:

Antonio Valle ha dit...

:-) Buenisima aproximacion!

Sobre todo me ha encantado el final, porque a mi tampoco me han invitado a refundar nada

JAJAJA!

Nayra ha dit...

juaaaaaaa, juas, juas!!! boníssim!!!
M'agradaria saber com ha afectat l'huracà Obama a les reserves de l'or negre del Castell...tinc moltes accións vitivinícoles...

Anònim ha dit...

Genial, absolutament genial !!!!
Un gran escrit jajaja, boníssim.
Jo inverteixo en somriures i abraçades que estan a l'alça. Ah, i en puc regalar, en voleu?
Segueix escrivint, m'encanta.
Petons
Marta

Informació

Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISME

Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.

NATURA I ESCALADA

Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.

HISTÒRIA

Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.

CULTURA

El Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.

VISITES GUIADES

Les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 6 € per persona. Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 5 € per persona.

Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.

ACCESSOS

El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.


A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.





Ver Castell de Mediona en un mapa más grande