¿Pot ser el suposat bafumet, aquesta màscara inicialment satànica que avui segueix vigilant amb un mig somriure des de l’arcada de l’antiga entrada a la fortalesa, l’única petjada del seu pas pel castell? ¿O tal vegada tindran part de raó aquells que pensen que va ser precisament l’arribada de l’Ordre del Temple, amb tota la seva força política i econòmica, el que va impulsar el creixement del nucli fortificat de Mediona des del primitiu Turó fundacional del segle X a un recinte més semblant al que actualment coneixem? ¿Cal atribuir als monjos guerrers només la construcció de l’espai que al segle XIII probablement servia d’estable per als seus cavalls i que després es va convertir en celler o potser ells, gent de missa i amb tant de poder, varen tenir quelcom a veure amb que la petita capella romànica del segle XII comencés a experimentar l’ampliació gòtica que la va transformar al llarg dels segles XIII i XIV? Si realment foren ells qui edificaren el que avui anomenem el celler i que en el seu temps seria l’estable, ¿no construirien també l’arcada que porta cap al pati, l’escala que puja des de les quadres fins al pis de dalt –actualment tallada per les reformes del segle passat-- o la portalada mig soterrada que s’endevina a un nivell inferior del que ara és la porta de l’antiga rectoria?
Cap d’aquestes preguntes es pot respondre avui documentalment i, per això, són sovint motiu de debat entre alguns dels nostres visitants que s’acosten a Mediona cercant, precisament, les petjades del pas del templers. N’hi ha que les busquen en els vuit nervis de l’absis de l’església o en una suposada cripta subterrània que hi hauria a sota d’ells per a ritus no massa ortodoxes. D’altres les troben en les energies especials que poden sentir al castell i que, segons molts, acostumen a ser una de les característiques dels llocs triats per aquells monjos guerrers que potser van tornar de les seves creuades per terres de l’orient amb alguns coneixements que no serien a l’abast de tothom. Hi ha també qui les cerca només amb les eines de la raó i el coneixement científic de la història i l’arquitectura. Sigueu de la mena que sigueu, tant si ja sou entesos en la matèria com si tot just us acaba de picar la curiositat, les petjades del templers us esperen a Mediona.
A les fotografies de Martí Lahosa podeu veure l’actual celler, que hauria estat construït el segle XIII pels templer com a estable per als seus cavalls, i la cúpula del absis de l’església ( probablement gòtic XIII-XIV).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada