dijous, 6 de maig del 2010

JOC DE ROL I SOPAR MEDIEVAL AL CASTELL DE MEDIONA


El passat cap de setmana, una colla d’amics i d’amigues va fer del castell l’escenari d’un joc de rol medieval. Des de fa ja uns vint anys –de fet, des de la seva època d’institut— es van reunint periòdicament per jugar una partideta al voltant de la taula. Però, de tant en tant, el joc és “en viu i en directe”, com ells mateixos expliquen: disfressat com millor li escau al seu personatge, cadascú representa activament el paper que li toca. I quan una de les components de la colla va passar per Mediona va tenir clar que la propera trobada calia organitzar-la al voltant d’una fortalesa que semblava feta a mida per al seu joc. Dit i fet, el dissabte al vespre cavallers i donzelles van agafar el vell camí de la riera per dirigir-se cap al castell. Al congost, la comitiva va topar amb uns bandolers i, cames ajudeu-me, tots varen tenir que fugir camí amunt per a refugiar-se dins el recinte amurat. En la corredissa una pobra dona, esglaiada, va perdre la llenya que estava recollint a l’ombra de la Torre Petita...

Tot plegat va ser abastament comentat a la plaça, on un parell de serventes guarnides com calia al seus personatges varen repartir begudes a tot i a dret per acabar de passar el mal tràngol. Després de llegir un testament davant la porta de l’església de Santa Maria i de cercar-ne les heretats dins el bagul de les golfes, donzelles i cavallers es disposaren a fer un bon sopar a la manera medieval. I per aquesta escena difícilment podrien haver triat un marc millor que el celler del castell, construcció datada al segle XIII i atribuïda als templers. Amb els seus vestits de l’època i l’escalfor de la llar de foc, aquell espai va recuperar de sobte l’aire que probablement va tenir molt i molt temps enrere.

Com devia ser aleshores, allà els esperava un àpat per ser menjat sense necessitat de fer servir coberts: una potent sopa de farigola ben calentona servida en un bol que fumejava, diferents verdures que podien agafar amb els dits per sucar-les en variades salses, uns braons de xai que es deixaven prendre amb les mans i cruspir a queixalades, pa per torrar, tomàquet per fregar, all per rascar i un porró de vi negre per aixecar.... sota una voltes construïdes ara deu fer prop de 800 anys. Què més es podia demanar?


Les fotografies mostren alguns aspectes d’aquestes activitats. Per als que hi participaren seran un record del seu pas pel Castell de Mediona. Tan de bo per a vosaltres siguin una mostra més de les moltes iniciatives que aquesta fortalesa, amb més de mil anys d’història, és capaç encara d’acollir avui dia entre les seves velles pedres. Com us apuntàvem al comentar el variat i molt intens cap de setmana anterior, aquí caben totes les idees que encaixin amb el conjunt medieval i respectin les seves característiques. Quina seria la vostra?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Va ser una vetllada inoblidable, un espai únic, un àpat sabrós i abundant i una atenció excel·lent. Així dóna gust. Moltíssimes gràcies!

Informació

Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISME

Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.

NATURA I ESCALADA

Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.

HISTÒRIA

Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.

CULTURA

El Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.

VISITES GUIADES

Les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 6 € per persona. Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 5 € per persona.

Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.

ACCESSOS

El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.


A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.





Ver Castell de Mediona en un mapa más grande