diumenge, 26 de setembre del 2010
ÀNGELS SOLANES CAPTA ELS COLORS I ELS DETALLS DEL CASTELL DE MEDIONA
Més fosques o molt lluminoses, tan alegres o potser un pel tètriques, panoràmiques o detallistes, moltes i molt variades són les imatges que del Castell de Mediona ens donen els fotògrafs i les fotògrafes que el prenen com a motiu del seu treball. Avui us presentem la magnífica feina d’Àngels Solanes i Sánchez, nascuda a Sant Sadurní d’Anoia i veïna de Torrelavit. Signa la seva obra com “Angie”, sobrenom que, segons ella mateixa explica, “ve donat des del món de la xarxa”, i molts amics ja la coneixen i li duen d’aquesta manera. També hi ha una altra raó, que potser té a veure amb la música dels Rollings: “Quan jo era joveneta, la meva mare moltes vegades hem cridava així”, recorda. “I quan em va tocar posar-me un nik, no se’m va ocórrer cap de millor”.
Aficionada a la fotografia des de ben jove, tot just als 18 anys va poder tenir a les seves mans una càmera rèflex analògica. Res no la va poder aturar ja per anar-se endinsant en el món de la imatge, amb esforç personal i de manera absolutament autodidacta. Així participa en alguns concursos fotogràfics, amb molt bons resultats, i fins i tot comença a fer reportatges per amics i coneguts. El festeig primer, després el casament i més tard l'arribada d'un fill, fan que la dedicació de l’Àngels a la fotografia vagi “una mica a la baixa”. Però un bon dia entra a casa seva una nova càmera rèflex, també analògica, amb la que reprèn la seva afició, enfocant-la ara bàsicament a temes personals i familiars: el nen, actes de l’escola i tradicionals, les vacances...
La seva entrada al món de la fotografia digital comença amb una petita compacta, “ i aleshores tot s’esdevé un altre historia… fer fotos i no patir pel revelat es tota una aventura!”, reconeix ara. Fins que arriba el moment, d’això ja fa gairebé tres anys en que va poder aconseguir una càmera rèflex digital: “ Molt senzilla, però que em dona moltes satisfaccions… res a veure amb la foto tradicional, i de nou s’ha de començar a investigar… i a aprendre!” Poc a poc va anar ampliant el seu equip amb nou material: flash, objectius, il•luminació... arribant fins i tot a muntar un petit estudi a la pròpia llar, del que surten els primers books, alguns reportatges amb models no professionals, retrats...
En els dos darrers concursos de fotografia Memorial Pere Ribé de Torrelavit ha quedat guanyadora de diversos primers premis en diferents temes i apartats. En quan a les seves exposicions, la més recent ha estat en el Restaurant Celler d’en Lluís de Torrelavit, sota el títol “ Blanc i negre, els colors interiors”. Aquest mes d’octubre de 2010 inaugura una altra exposició a Ubrique (Càdis ), que després serà presentada també a Granada, amb nou obres de format gran en blanc i negre.
Tasteu al bloc aquesta petita mostra de la seva obra, com un aperitiu de l’exposició que potser en un futur no massa llunyà Àngels Solanes i Sánchez podria oferir-vos a tots vosaltres des del mateix espai del Castell de Mediona. De moment, la seva darrera visita ens ha deixat l’alegria dels colors i la subtilesa dels detalls que la seva càmera va saber captar entre les pedres de la vella fortalesa medieval. Gaudiu de les seves imatges i, si en voleu veure més, les seves pàgines web són aquestes:
http://www.solsanfotos.net/
http://angiefotografia.com/La seva adreça electrònica per a qualsevol consulta : fotosolsan@hotmail.com
Informació
Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.
SENDERISME
Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.
NATURA I ESCALADA
Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.
HISTÒRIA
Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.
CULTURA
El Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)
REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...
Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.
VISITES GUIADES
Les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.
La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.
La tarifa de la visita completa és de 6 € per persona. Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 5 € per persona.
Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.
ACCESSOS
El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.
A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.
Ver Castell de Mediona en un mapa más grande
1 comentari:
Moltes gràcies per la inclusió de les fotos i per aquest escrit...
M'ha agradat moltissim!!!
Ens veiem aviat...petons!
angels
angie fotografia
Publica un comentari a l'entrada