divendres, 4 de febrer del 2011

CALÇOTADES, EXCURSIONISTES I TEMPLERS ES TROBEN AMB EL BAFUMET DE MEDIONA


Diuen que els templers el varen col•locar damunt l’arcada per que funcionés com una mena de stop. Se suposa que cap allà el segle XIII, quan al castell s’hi accedia per aquella portalada, tothom sabia el que la màscara representava: era el bafumet, una imatge probablement satànica que qualsevol que arribés a Mediona hauria de reconèixer. I també faria bé d’escoltar la seva advertència: “Ull, que d’aquí cap dins us esperen els cavallers de l’ordre”. Ells van marxar quan el vent de la història se’ls va endur d’aquí, però la cara del dimoni va quedar esculpida en pedra a l’antiga entrada de la fortalesa. La gent que avui la travessa no sembla tenir-li cap mena de por. Ben al contrari, la imatge que abans aturava als vianants ara atrau visites molt variades: des dels que no es deixen espantar per ella quan toca fer una celebració al celler fins als que venen expressament a veure-la, passant per aquells que s’interessen pel seu significat quan hi topen en mig d’una excursió per les muntanyes penedesenques. De tot plegat va haver-n’hi una mica el passat cap de setmana:


70 ANIVERSARI AMB CALÇOTADA AL CELLER

Al voltants de l’any 1226, els templers van edificar un estable per donar aixopluc als seus cavalls. Quan cavalls i cavallers van abandonar definitivament la fortalesa militar, el segle XVII aquell espai va ser adequat com a celler. Amb el pas del temps ha experimentat moltes reparacions i diferents reformes per adaptar-lo a usos diversos. I així, ben viu, ha arribat fins als nostres dies. El passat disabte, dia 1de gener de 2011, va acollir la celebració del 70 aniversari d’una persona vinculada a Mediona. La seva família, basca i catalana, va passar sense cap mena de por per l’arc que vigila el bafumet per commemorar la data amb una bona calçotada a l’antic celler del castell. Després de bufar les espelmes, una mica d’història a la vora del foc, tot comentant el vell significat de la màscara satànica i l’evolució de l’estança que ella custodiava. Per acabar, una visita a l’església per veure la imatge del Sant Crist de Mediona, conèixer les diferents teories sobre l’origen del nom d’aquest lloc i escoltar la llegenda de la mà que apareix en una rajola de la capella. Per molts anys!

LA COLLA EXCURSIONISTA DE VILANOVA


El diumenge 30 de gener, el bafumet va rebre la visita de la Colla Excursionista de Vilanova del Camí. Al cap davant d’aquesta sortida figuraven Josep Balada, Marcel•lina Granados i Jaume Sayós. I tot llegint la descripció que d’ella feien en el fulletó del grup, queda clar que algun d’ells tenia un motiu especial per encaminar als seus companys i companyes cap aquest racó de món: “Començarem l’excursió a Sant Joan de Mediona –anunciava el seu programa--. Pujarem a la Muntanya del Marquès i, rodejant el Turó de les Clivilleres, arribarem a la urbanització de Can Verdaguer, creada a redós de la masia del mateix nom, on va néixer el meu avi, Joan Balada i Claramunt, l’any 1904. A continuació visitarem el Castell de Mediona (...) I així ho varen fer: cap allà les onze del matí, 53 membres de la colla vilanovina arribaven a la plaça del castell. Després de recuperar forces amb els cafetons i algun que altre xarrup de ratafia casolana, encara va quedar temps per donar una ullada al celler i escoltar unes breus explicacions sobre la història d’aquell espai i saludar la cara del dimoni que antigament rebia als visitants que s’acostaven a la fortalesa. No era cosa d’entretenir-se massa, perquè l'excursió havia de continuar fent via cap a les fonts de Les Deus, a Sant Quintí, punt final de la caminada. Així doncs, moltes de les preguntes dels més interessats quedaren, de moment, sense resposta.... tot esperant la seva tornada al castell, sense preses, per fer completar com déu mana la visita guiada.

TEMPLERS DEL SEGLE XXI


Celebracions, excursions, visites culturals... Fins aquí res tan extraordinari com per sorprendre a un bafumet que, al llarg dels gairebé vuit segles que ja porta damunt l’arcada del celler, les deu haver vist de tots colors. Però si alguna imatge pot fer rodar el cap a una màscara de pedra segurament és la que el darrer cap de setmana es va passejar pel Castell de Mediona: ni més ni menys que un templer, amb casc, capa i espasa, equipat el més fidelment possible com aquells cavallers que, el segle XIII, van arribar a aquesta fortalesa quan el compte Guerau IV de Cabrera es va fer membre del seu ordre. Un ordre poc després dissolt a sang i foc pels que envejaven o temien el seu creixent poder. Amb els seus dirigents cremats a la foguera, els seus grans bens arrabassats per les monarquies i la seva organització proscrita pel Vaticà, els templers van desaparèixer de la superfície de la Història. Però no varen aconseguir escombrar-los del tot: d’alguna manera, els seus misteris seguiren fascinant generació rere generació, fins arribar als nostres dies. No són poques les persones que avui ressegueixen el rastre dels antics cavallers allà on, com és el cas de Mediona, ells deixaren les seves petjades. També sorgeixen iniciatives per recuperar el seu llegat i reviscolar l’ordre, com la de la “Orden Católica Española del Temple”. El seu “prior” és Jaume Mestres i Capitan, qui, acompanyat d’altres membres d’aquesta organització templera va visitar el castell el passat diumenge 30 de gener de l'“anno templi DCCCXCIII”, com ells dirien. Recorregut complet per la història de la fortalesa, l’església, la Torre Grossa i, per descomptat, la construcció que se’ls atribueix: les antigues cavallerisses del segle XIII, reconvertides més tard en celler, que a l’arcada encara conserven la màscara satànica que els templers col•locaven a l’entrada dels edificis que ocupaven. El moment va ser aprofitat per fer una sessió fotogràfica en diferents racons del castell amb l’aspecte que entre aquestes mateixes pedres podien haver tingut els cavallers d’aquella època. Per acabar, una bona calçotada seguida carn a la brasa amb allioli del de debò i de cava que no en falti, que de tradicions cada temps en té les seves.

Si hom li preguntés sobre la vida que passa sota la seva mirada, això seria només un petit tast del que el nostre bafumet podria explicar avui. Si les pedres parlessin, és clar. O si, parlant a la seva manera, algú les sabés escoltar.

Informació

Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISME

Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.

NATURA I ESCALADA

Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.

HISTÒRIA

Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.

CULTURA

El Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.

VISITES GUIADES

Les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 6 € per persona. Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 5 € per persona.

Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.

ACCESSOS

El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.


A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.





Ver Castell de Mediona en un mapa más grande