divendres, 31 d’agost del 2012

AQUEST DIUMENGE, LA FESTA MAJOR DEL CASTELL US ESPERA

Un mal dia de començaments de segle, allà pel voltant de l’any 2000, una ventada va arrencar de soca-rel el finestral que tancava un dels ulls del campanar de Santa Maria de Mediona. L’havien col•locat temps enrere, durant les obres realitzades al pis superior de l’església del castell per habilitar-lo com a casa de colònies. Això devia ser a la dècada dels 70 i segurament aquell finestral ja venia a substituir altres instal•lacions fetes abans de cara a tapar el buit deixat en l’espadanya per la desaparició de les seves campanes durant la Guerra Civil espanyola. Quan el mestral es va endur la finestra acabàvem d’encetar el nou mil•lenni i l’aire de renovació que entrava per aquell forat convidava a l’optimisme. De manera que es va tornar a tapar a corre-cuita amb un taulell collat a la paret, de manera provisional, tot esperant una reparació definitiva que s’anunciava com gairebé immediata.

Però el temps ha anat passant, a dalt del campanar les coses segueixen com llavors estaven i el panorama que des d’ell avui es contempla no sembla anunciar precisament que el nou finestral sigui a punt d’arribar. Així que, a grans mals, remeis a mida, i si ara l’optimisme no ens ve de fora, l’haurem de treure de dins: si l’espadanya ha de seguir encara una estona tapada pel taulell presumptament provisional, que aquest serveixi al menys per ensenyar-nos com podria ser el campanar.

La pintora Rosalia Comelles ha estat l’encarregada de recrear-ho sobre aquella fusta amb l’alegria del seus colors, tornant a col•locar la campana ara imaginaria allà on havia estat la de debó i recuperant el paisatge que hi ha a l’altra costat d'un plafó que actualment en's l'amaga.
Serveixi aquesta imatge per a convidar-vos a participar aquest primer diumenge de setembre en la celebració de l’Aplec 2012 del Sant Crist de Mediona, una tradició centenària que les persones més grans encara recorden haver celebrat amb molta solemnitat abans de la guerra civil, que les generacions posteriors es van encarregar de recuperar amb aires nous després del 39 i que la gent d’avui té ara el repte de posar-la al dia si vol que es mantingui viva 269 anys després d'aquell 1 de setembre de 1743 en que va nèixer quan la imatge va ser traslladada a la seva nova capella. Visca Mediona i que tinguem tots plegats una bona festa major!

SANTA MISSA AMB PARTICIPACIÓ DE LA CORAL DE MEDIONA

La diada començarà a les 13.15 h. Amb la Santa Missa. Durant la seva celebració, com ja ve essent tradicional els darrers anys, la Coral de Mediona cantarà els Goigs del Sant Crist. Un cop acabada la missa, la coral farà dins la mateixa església una petita actuació interpretant cançons com Sota de l’om (popular catalana), Que tinguem sort (Lluís Llach), La sirena de Begur (valset popular), La bamba (popular mexicana), La Moreneta (A. Carcellé) o El cant de la senyera (Millet/Maragall). A continuació, a les 14.30 h. I en les mateixes instal•lacions del Castell de Mediona, tindrà lloc un dinar de germanor per a totes aquelles persones que previament hagin confirmat la seva assistència trucant al telèfon 93 898 57 01.


CONCERT DE MÚSICA DEL ROMANTICISME

A les 17 h. de la tarda començarà a l’església el concert de Francesc Puche i Soler, violí, i Carolina Ramos, piano, que presenten una interessant proposta centrada principalment en la música del Romanticisme, tot i que faran també un especial record a Eduard Toldrà compositor català del qual enguany se celebra el centenari del seu naixement.

El romanticisme es desenvolupa de maneres molt diverses al llarg dels diferents països europeus i en aquest concert podrem escoltar les diferents formes que aquest va prendre: escoltarem l'estructura de la música de Brahms, les harmonies amb arrels populars de la música bohèmia de Suk, els colors i la textura de la música d'Elgar, i la subtilesa de la música francesa prenent-ne com a exemple la meditació de Massenet.

Concretament, el programa del concert que Francesc Puche i Carolina Ramos oferiran aquest diumenge al Castell de Mediona inclou les següents obres per a violí i piano: Dues peces, Op. 17, de J. Suk: Pocco Triste i Appassionato; Sonets, de E. Toldrà: Sonetí de la Rosada i Ave Maria; Sonata núm. 2 en la major, op. 100, de J. Brahms: Allegro amabille, Andante tranquilo, Allegretto grazioso; Salut d’amour, d’E. Elgar; Praeludium und allegro, d’F. Kreisler, i Thaïs: Meditació, de J. Massenet.

(Com cada any, la música està present al programa de l’Aplec gràcies a la col•laboració de l' Ajuntament de Mediona)

Francesc Puche neix a Barcelona i comença els estudis de violí amb Stanislav Stepanek a la seva ciutat natal als vuit anys. Posteriorment continua els seus estudis al Conservatori de la ciutat amb J. Pàmies i Corrado Bolsi, graduant-se amb les màximes qualificacions i amb menció d'honor. Ha cursat un màster a Madrid amb M. T. Bezrodny, i ha rebut consells de E. Gatti, N. Myerscough i A. Ostrowski entre d'altres.
L'any 2002 és el primer espanyol seleccionat per a formar part de la Orquestra Europa Philharmonie, amb seu a Magdeburg (Alemanya) i auspiciada pel Bundestag alemany i dirigida per K. Masur. Col•labora habitualment amb orquestres com l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l'Orquestra Camerata XXI o l'Orquestra de Cambra Catalana així com amb altres grups de cambra com el Grup Almodis o els Solistes de l'Orquestra de Cambra Catalana, amb els quals ha dut a terme un intens treball com a concertista al llarg del territori espanyol així com gires per la majoria de països europeus, la Xina i Filipines. Actualment desenvolupa una important tasca pedagògica com a professor i cap del Departament de corda del Conservatori Professional de Música de Reus(Tarragona).


Carolina Ramos neix a Veneçuela on comença els estudis de piano amb Gerty Haas. L'any 1982 es trasllada a Tenerife on finalitza les carreres de piano i música de cambra amb J. A. Rodríguez i A. Manzano, respectivament. Continua després estudis amb A. Jiménez Atenelle a l'escola de Música de Barcelona, on treballa com a pianista acompanyant a la classe de Lluís Claret.
Ha participat en nombrosos cursos i ha format part de diferents formacions de música de cambra, oferint recitals a Nova York, París i diverses ciutats espanyoles. Ha estudiat amb professors com Gina Balbi, Henny Freund, Guillermo González, M. Rosa Amore i Josep Pons. Actualment dirigeix la Coral de Mediona.

EXPOSICIÓ DE PINTURA DE ROSALIA COMELLES

La proposta cultural del Castell de Mediona per l’Aplec 2012 es completa amb la inauguració de l’exposició de pintura de Rosalia Comelles, que a més a més del mural realitzat al campanar de Santa Maria de Mediona especialment per aquesta diada presentarà també a tots el assistents la seva darrera obra sota el títol general de “Mirades”.

El 2003 i el 2005, Rosalia Comelles ja va portar al Castell de Mediona diferents mostres de la seva pintura, que també ha exposat a Santa Coloma de Queralt (Bar Rosa, 2003, i Bar la Caixa, 2005) o Igualada (Centre cívic Montserrat, 2006). El 2008 va presentar la seva obra en Granyera de Segarra, Sant Pere de Riudebitlles i C.C. Fàtima (mostra col•lectiva). El 2009 la va portar a Torrelavit i a la Biblioteca de Sant Sadurní. El 2010 va tornar a participar en una nova edició de la col•lectiva del C.C. Fàtima i va realitzar exposicions en Puigverd de Lleida (El Pati Blau) i la Biblioteca d’Igualada (Punt dels lectors). Abans d’inaugurar aquest diumenge la mostra de la seva obra nova al Castell de Mediona, Rosalia Comelles ha exposat enguany a Sant Boi de Lluçanès.


Ha rebut els següents premis:
2000: Accessit Casal Vilafranca; 2001: Accessit Casal de Vilafranca i segon premi local d’Esparraguera; 2002: Cinquè premi d’aquarel•la de La Sènia, primer premi Pilar de Vuit (Vilafranca), primer premi de Greugés (Bergadà), 2003: Quart premi d’aquarel•la de La Sènia, primer premi local d’Esparraguera; 2004: Tercer premi Pilar de Vuit (Vilafranca); 2005: Setè premi de Saidí (Aragó) i tercer premi de Faió (Aragó); 2006: Premi del Poble (Nonasp, Aragó), primer premi de La Granada; 2008: Segon premi del Concurs de cartells de Piera, 2010: Primer premi del Novè concurs Ciutat de Vilafranca; 2011: Sisè premi de Saidí (Aragó), tercer premi Sant Raimon de Penyafort (Els Monjos), cinquè premi Tornabous.

1 comentari:

Eva Sastre Mulet ha dit...

Gràcies, Ramon, per la informació tan acurada que ens aportes en aquest article.
Gràcies, Consol, per l'excel·lent dinar, especialment l'espatlla de xai ("ternasco") tan ben cuita i l'acurat i amatent servei.

La vostra amable atenció amable, l'agradable servei de menjador, el menjar tan ben cuinat, el meravellós entorn i les vostres instructives i encertades explicacions sobre el Castell i el seu entorn ens fan marxar amb la impressió que hem estat a casa d'uns amics i no a un establiment hoteler.
En fi, un dia per repetir.

Eva Sastre

Informació

Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISME

Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.

NATURA I ESCALADA

Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.

HISTÒRIA

Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.

CULTURA

El Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.

VISITES GUIADES

Les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 6 € per persona. Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 5 € per persona.

Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.

ACCESSOS

El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.


A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.





Ver Castell de Mediona en un mapa más grande