dijous, 3 de setembre del 2009

1743-2009: 266 ANYS D'APLECS


* Tot fa pensar que la festa se celebra sempre el primer diumenge de setembre perquè en aquesta data va començar la inauguració de la nova capella del Sant Crist, construïda el segle XVIII

Aquest diumenge 6 de setembre se celebra, com cada any, l’aplec del Sant Crist de Mediona. I, com cada any, el dia de festa no ve determinat per la data, sinó pel fet de ser el primer diumenge de setembre que, depenent de com rodi l’any, pot caure en qualsevol dels dies que van des de l’1 fins 7. Tots plegats estem tant acostumats a que sempre sigui així que potser mai no ens hem preguntat el perquè així és sempre. Si, perquè el primer diumenge de setembre i no, posem per cas, el darrer dissabte d’agost o el segon dijous després del de Corpus?

Sigui com sigui, la manera de determinar la data de la festa es respecta des de fa anys i segles, sense canviar-la de manera arbitraria com han fet moltes poblacions amb la seva festa major, celebrant ara Pasqua per Rams si així millor convé al calendari dels estiuejants, als capricis de la climatologia o a la data triada pels pobles veïns per les seves festes. Plogui o faci sol, hagin tornat ja tots els barcelonins a Barcelona o en quedin encara quatre de l’Hospitalet embussats entre la cabanya i el peatge de Martorell, topi amb les festes de Vilafranca o quedi massa a prop de les de Sant Sadurní, l’aplec de Mediona sempre, sempre, és el primer diumenge de setembre.

DATAT AL SEGLE XVII



Segons afirma mossèn Andrés de Palma en el seu llibre "Mediona, apuntes para una historia” (Barcelona, 1946), així ha estat des de l’any 1771, data en que s’hauria institucionalitzat aquesta festa: enguany es complirien, doncs, 238 anys del primer aplec. I sempre d’acord amb aquesta font d’informació, si descomptem els tres setembres de la guerra civil espanyola (18 de juliol de 1936 a l’1 d’abril de 1939), en que per raons obvies no es va celebrar, el d’aquest diumenge seria l’aplec número 235. Però...

... Però la història que lliga l’aplec de Mediona amb el primer diumenge de setembre podria venir encara de més enrere. A la tradició que assegura que es tracta d’una “imatge trobada” cap allà el segle XIV no hi cap referència a la data concreta de la troballa ni molt menys del dia en que l’haurien amagat; de manera que el dia triat per la festa no sembla tenir res a veure amb els dos caps d’aquesta creença popular. Tallat possiblement el segle XVI, no és fins el XVII que apareix la primera nota històrica sobre el Sant Crist de Mediona: concretament l’any 1614, quan en els arxius parroquials queda registrat “lo llegat de un sou” de part de Mateu Esteva, del Mas Nou, per a aquesta imatge. I és a partir d’aquí quan els fets que es relacionen amb ella sempre coincideixen amb el començament del novè mes de l’any.

LA NOVA CAPELLA DEL 1743

En el llibre citat, Andrés de Palma assegura que al segle XVIII, havent crescut molt el culte al Sant Crist de Mediona, que ja era tant famós com el de Piera o el d’Igualada, “los devotos agradecidos le levantan una suntuosa capilla en la parte del Evangelio; trasladando el el Santo Cristo, desde el antiguo lugar que ocupaba en frente del portal, a su nuevo trono, que, comenzado en 11 de marzo de 1743, se veía concluído, con gran coste, en 28 de agosto del mismo año.
Duraron las obras cinco meses y los días 1, 2 y 3 de septiembre fueron
los señalados para las solemnísimas fiestas de inauguaración y traslado”.
Els dos primers, l’imatge va ser exposada a l’altar major de l’església, i el següent, va ser portada a la nova capella. En quin cap cap que una celebració tant senyalada per a l'Església Catòlica pogués quedar al marge de la festa dominical? Doncs el “calendari perpetu”, ara consultable a través d’Internet, ens confirma que l’1 de setembre de 1743 va ser diumenge: el primer diumenge de setembre, inevitablement.

Si aquest fora l’origen de l’aplec, avui d’això es complirien 266 anys i, si des d’aleshores s’hagués celebrat cada any, aquest (traient els tres que fallaren quan la guerra) seria l’aplec número 263. Tot plegat sigui dit i calculat a benefici dels aniversaris que ara som tant donats a commemorar.

LA SEQUERA DE 1749

I no acaba aquí la cosa: en les seves Notes històriques del Bisbat de Barcelona, mossèn Josep Mas recull que el 1749, només sis anys després de la inauguració de la nova capella, Mediona va patir una greu sequera. Davant la necessitat, els feligresos van demanar aigua al Sant Crist i es comprometeren a daurar el seu retaule si les pregaries que li elevaven eren ateses. Després de rebre del cel pluja en abundància, la parròquia va encarregar l’obra promesa al daurador Antich de Tiana, de Igualada, pel preu de 100 lliures. El mateix autor explica que, “llesta ja tal millora, altre camí se feren solemnes festes acudint-hi molta gent, i el dia 7 de Setembre del susdit any se col•locà definitivament a sa capella”. El “calendari perpetu” ens torna a confirmar que aquesta nova celebració també es va fer coincidir amb el primer diumenge de setembre, que en 1749 va caure en el dia 7. D’això en fa avui 260 anys. Bé, els farà el proper dilluns, perquè aquest any 2009, el primer diumenge de setembre cau en dia 6.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Doncs si que en té de "Numerologia" la Història!!! Impressionant...
N

Informació

Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISME

Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.

NATURA I ESCALADA

Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.

HISTÒRIA

Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.

CULTURA

El Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.

VISITES GUIADES

Les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 6 € per persona. Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 5 € per persona.

Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.

ACCESSOS

El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.


A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.





Ver Castell de Mediona en un mapa más grande