dijous, 3 de setembre del 2009

El diumenge 6 de setembre, L'APLEC 2009




Torna setembre. I com cada setembre, aquest té un primer diumenge. I, com sempre, el primer diumenge de setembre el camí es ben sabut: des de Sant Joan o Sant Quintí, des de Sant Pere de Riudebitlles o La Llacuna, des de Vilafranca, Sant Sadurní, Barcelona, Washington, Moscou, Hawaii o Bombai, cal fer via cap a Mediona per retrobar-se al Castell: és la diada de l’aplec, una festa arrelada al segle XVIII que el poble ha sabut fer seva per mantenir-la viva fins avui contra totes les ventades.




L’aplec del Sant Crist de Mediona té, com el seu nom palesa i la seva història documenta, unes arrels essencialment eclesiàstiques. Potser massa sovint, amb elles s’han fet un nus les branques de la política, de manera especial al voltant de la guerra civil espanyola. Així deu haver estat, de fet, des d’aquells temps medievals quan el castell era a l’hora el centre militar feudal de la contrada i la parròquia dels qui a prop d’ell s’aixoplugaven. O quan, cap allà el segle XVII, abandonada ja com a tal la fortalesa, els pagesos dels voltants eren obligats a portar el delme de raïm o de blat al senyor rector i l’ajuntament es reunia a l’era de Mediona per fixar els preus de la collita mentre les campanes de Santa Maria tocaven a missa. Temps era temps.


Però el temps no s’atura ni a canonades. I després de com va acabar aquella guerra, el de Mediona i molts altres aplecs van anar retrobant l’aire d’abans, quan a més a més de complir amb el deure agenollar-se davant del Sant Crist, la gent aprofitava la festa per fer una arrossada en família a la Font dels Capellans, per posar les síndries a refrescar al safareig del plàtan, per lluir de carro amb vela i per festejar al ball de la toia. I així, per l’escletxa oberta per la celebració religiosa, aquell país negat va anar-se reafirmant: aquí i allà va tornar a sonar la tenora, es van refer els cercles de la sardana i un bon dia els més agosarats van tornar a treure la senyera...



LA FESTA DE TOTS ELS QUE ESTIMEM MEDIONA

En el passat més recent, escampades ja les boires de la dictadura franquista, l’aplec s’ha anat diversificant com diversa es reconeix avui la societat catalana. D’aquesta manera es reflecteix al seu programa d’activitats, que al vessant religiós n’ha anat sumant d’altres de caràcter laic, com la teca –que no falti— i la cultura: a la missa del matí segueix l’arrossada del migdia i, després, la música i la mostra artística de la tarda. I hi ha qui ve a resar però no es queda a dinar, alguns només arriben a misses dites per entaular-se amb els amics i no falten aquells que tan sols s’apropen al Castell quan baixa el sol per escoltar el concert o contemplar l’exposició. I tots tant contents.

A tall d’exemple i salvant les distàncies, podríem dir que l’aplec ve a ser una mena de nadal, festa en la que, a més a més del seu orígen religiós o fins i tot al marge d’aquest contingut, les famílies aprofiten per retrobar-se un cop a l’any al voltant d’una taula ben parada. O una mena de Sant Jordi, diada que, a més a més de ser la del seu sant patró, té al nostre país una significació nacional i cultural farcida de roses i llibres. Aquí teniu, doncs, les activitats programades per aquest aplec que pot ser el 235 o el 263 de la seva història, segons des de quan la contem. Segur que una, l’altra o totes plegades son un bon motiu per que el primer diumenge de setembre, com sempre, us arribeu a Mediona. Us hi esperem!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molta sort amb l'Aplec d'aquest 2009!!!
Gràcies per les explicacions! i esperem un nou post amb les fotos d'aquest aconteixement!!!
N

Informació

Amb més de mil anys d’història, el Castell de Mediona segueix essent avui un conjunt monumental viu i habitat, capaç d’acollir un ampli ventall d’activitats socials, culturals i de lleure, que van des del descans i el contacte amb la natura fins a la realització de trobades, tallers, cursets, exposicions, visites guiades... Tot plegat a una hora de Barcelona i al bell mig d’un congost encara feréstec on el pas del temps sembla haver-se aturat.

SENDERISME

Encinglerat damunt l’antic camí que va de Sant Joan a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), durant segles va vigilar un pas natural de gran importància estratègica entre la Mediterrània i la Catalunya interior. Actualment la fortalesa és fita cabdal de rutes a peu (Santes Creus-Montserrat), a cavall o en bicicleta, que poden trobar al Castell el que calgui per fer una aturada en el seu recorregut.

NATURA I ESCALADA

Al quedar al marge de les noves vies de comunicació, el congost del Mediona ha mantingut bona part de la seva riquesa natural. El Castell és lloc de trobada pels que volen gaudir d’aquest racó del nostre país, conèixer la vegetació de la riera, seguir els rastres de la seva fauna, observar les aus o els estels... També ho és per als escaladors, que a les parets dels seus penya-segats tenen sectors amb vies ben equipades de diferents graus de dificultat.

HISTÒRIA

Des del Turó Fundacional del segle X, probablement fortificat abans pels sarraïns, fins la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona, tot passant per la construcció templera del XIII o la capella romànica del XII i la seva posterior ampliació gòtica del XIII-XIV, el Castell de Mediona ha anat aplegant història i llegendes, que ara podeu resseguir amb visites guiades.

CULTURA

El Castell de Mediona ofereix als artistes i artesans (pintors, escultors, ceramistes...) espais en els que exposar les seves creacions, de manera que els visitants del conjunt tenen una mostra cultural gairebé permanent. La capella acull cada any diferents concerts i la seva excel•lent acústica ha portat a enregistrar en ella diverses gravacions musicals. La fortalesa obre les seves portes a les diferents manifestacions de la cultura catalana (corals, aplecs, gegants, bastoners, danses...)

REUNIONS, TROBADES, TALLERS, CURSETS...

Les diferents sales del Castell, el seu antic celler, ubicat en una construcció templera del segle XIII, o les terrasses exteriors situades a l’ombra de la Torre Grossa, són el marc més adient per a determinades reunions, cursets, tallers i trobades per xerrar de les més variades matèries o realitzar qualsevol activitat que encaixi amb la realitat actual del conjunt.

VISITES GUIADES

Les visites al conjunt medieval sempre han de ser concertades trucant prèviament al telèfon 93 898 57 01. D’aquesta manera es pot fixar la data i l’horari de la seva realització per a qualsevol dia de la setmana.

La visita completa té una duració aproximada d’una hora i mitja i contempla no tant sols la història del castell, sinó també les seves llegendes i altres detalls del seu passat recuperats per la tradició oral. Inclou l’espai exterior (vista del congost vigilat per la fortalesa), explicació sobre plànols i documentació gràfica, les antigues cavallerisses del segle XIII (reconvertides posteriorment en celler), l’església de Santa Maria de Mediona, el Turó Fundacional del segle X i la Torre Grossa.

La tarifa de la visita completa és de 6 € per persona. Poden fer-se visites més breus, que inclouen el celler i l’església, amb una duració aproximada de 30 minuts i un preu de 5 € per persona.

Per a qualsevol altre activitat (reunions, trobades, etc.) cal concertar les seves característiques i les condicions corresponents trucant al mateix telèfon del Castell de Mediona.

ACCESSOS

El conjunt medieval es troba entre Sant Quintí i Sant Joan de Mediona, pràcticament al mig d’una pista asfaltada que uneix les dues poblacions per la muntanya. Amb cotxe s’hi pot accedir des de qualsevol d’aquests dos punts. En el primer cas, al quilòmetre 18 de la carretera C 244a s’agafa una desviació amb un rètol que indica “Castell de Mediona”. Uns tres quilòmetres més endavant, després de passar la urbanització de Can Verdaguer, es troba el trencall que baixa fins la fortalesa. En el segon cas, cal entrar al poble de Sant Joan i seguir els cartells municipals que assenyalen la direcció del castell per agafar la mateixa pista asfaltada per l’altre cap.


A peu, en bicicleta o a cavall s’hi pot arribar per l’antic camí de la riera, resseguint el pas natural que va donar origen al Castell. Des de Sant Quintí s’ha de sortir del poble pel carrer de Ponent i agafar un camí entre vinyes cap a la fàbrica de “El Canigó”. En arribar a aquesta es troba un cartell que indica l’accés a la ruta per la riera. Per Sant Joan, cal sortir del poble pel carrer del Molí i seguir la pista asfaltada poc més d’un quilòmetre, fins trobar una altra senyalització que indica aquesta manera d’arribar a la fortalesa.





Ver Castell de Mediona en un mapa más grande